informationsseminarium om ett nytt EU-Partnerskapsprogram om riskbedömning av kemikalier (PARC)

When: 07 September 2020

Where: Online

What: Partnerskapsprogrammet Partnership for the Assessment of Risk from Chemicals (PARC) är ett stort s.k. “co-founded partnership program” inom EU:s kommande ramprogram Horizon Europe och planeras att starta 2022 och pågå under sju år. PARC kommer att underlätta övergången till nästa generations riskbedömning i linje med den Gröna givens vision för en giftfri miljö för att förbättra skyddet för människor och miljön. Programmet är unikt genom att det kommer att drivas av myndigheters behov av forskning och innovation inom kemisk riskbedömning, i samarbete med akademin och andra forskningsaktörer. Här kan du läsa mer.

Syftet med PARC är att stärka kapaciteten i Europa inom flera områden: human biomonitorering; monitorering i miljön och i livsmedel; toxikologi och riskbedömning; exponeringsbedömning; emerging pollutants; kemikalieblandningar; validering; standardisering och referensmaterial; riskbedömningsmetodik; datahantering och analys; kommunikation; utbildning; prioritering och hållbarhet. Arbetspaket med specifika uppgifter kommer att formas för de olika områdena.

Redan nu kan du påverka innehållet och prioriteringar inom PARC genom att svara på enkäten som är bifogad som länk nedan. Sista datum är den 18 september.

I Sverige har flera regulatoriska myndigheter och universitet varit involverade i planeringen av partnerskapsprogrammets innehåll. I denna så kallade preliminära hubb ingår Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Läkemedelsverket samt Formas, Karolinska institutet, Stockholms universitet och Örebro universitet.

Vi bjuder nu in till ett digitalt informationsmöte (på svenska) för att berätta mer om PARC och
för att svara på frågor. Sprid gärna denna inbjudan till fler som kan tänkas vara intresserade.